Excursie naar de Zandmotor

Het is een heerlijke heldere nazomerse zondag. De lucht is bekleed met de typische Hollandse wolken, er staat een frisse zeebries en het zand voelt warm aan de voeten. Met een gezellig groepje van zeven mensen verzamelen we om 12.00 uur bij Beachclub Birds, want de aankomende twee uur zal Bert van Der Valk, fysisch geograaf en kustmorfoloog, ons alles vertellen over de Zandmotor. 

Bert begint het verhaal in het Nederlands, we zijn tenslotte hier met een groep van het Dutch Language Café. Al snel blijkt dat de termen die gebruikt worden toch iets te ingewikkeld zijn: het getij, eb en vloed, kustverdediging, de zandkering, zandbanken, schiereilanden en ga zo maar door. We stappen over op Engels, immers is het weekend en het is wel zo leuk als iedereen het verhaal begrijpt.

We krijgen uitgelegd dat de zandmotor bedoeld is om ons te beschermen tegen het zeewater. Bert tekent de constructie in het zand: eerst een rechte kust, waar golven tegenaan botsen waardoor er steeds meer zand en land meegenomen wordt de zee in. En dan de Zandmotor: een door mensen aangelegd stuk zand in een soort golfvorm dat ervoor zorgt dat de golven op een andere manier aan land breken. De stroming neemt het zand van de Zandmotor mee en verspreid het over de kust en beschermt ons zo tegen kusterosie. De Zandmotor verandert continu van vorm en langzaam aan wordt er steeds een groter ‘schiereiland’ gecreëerd. Fascinerend! 

We lopen verder, trekken onze schoenen uit om door het water te lopen om op de volgende ‘eilandjes’ te komen en lopen door de lagune. Lagune? Jazeker, in Nederland hebben wij gewoon een lagune! Een lagune met warm water en bijzondere schelpen die normaal alleen in de mooie witte stranden in Azië te vinden zijn, te gek is het niet?

Na twee uur wandelen sluiten we af met een drankje, wat een heerlijke dag! Bedankt Bert van der Valk voor deze boeiende middag!

Wil jij ook meer weten over de Nederlandse cultuur en wil jij Nederlands leren? Kijk dan op www.dutchlanguagecafe.com. Elke zaterdag of zondag is er wel een typisch Nederlands uitje. 

Dutch Language Café
Maandagavond Language Exchange: leer Arabisch, Spaans, Engels of Nederlands
Woensdagavond Dutch Language Café: speel spelletjes en leer Nederlands
ZaterdagmiddagGet-together: ga op pad en leer Nederlands

Ilona Labree