Bewoners van SoZa | De verbindende kracht van moeder aarde

Salam Faraj

Salam Faraj

“Samen met mijn broer was ik één van de eerste bewoners hier,” vertelt Salam Faraj in de woonkamer van ANNA & Co. “Ik heb goede relaties met de mensen van het jongerenwerk en SoZa*.

We doen mee aan allerlei activiteiten zoals burendag, tafeltennis en de crossfit training van Ibrahim.” Salam en zijn broer woonden – allebei begin twintig – drie jaar lang alleen in Damascus, voordat zij eind 2017 naar Nederland kwamen voor gezinshereniging. “Mijn moeder en oudere broer hebben de zware tocht voor ons gemaakt. Mijn moeder is een dappere vrouw.”

 In Damascus studeerde Salam geologie: “Door de oorlog in Syrië heb ik mijn studie niet kunnen afmaken. Vaak was het te gevaarlijk om naar de universiteit te gaan of de wegen waren onbegaanbaar.” Geologie is wel al die tijd zijn passie gebleven en dat is de reden dat hij er alles aan doet om zijn studie in Nederland te vervolgen: “Ik wil de geschiedenis van moeder aarde weten, hoe alles samenhangt. Geologie gaat over zoeken en experimenteren, minder over zeker weten. Je moet wel geduldig zijn! Salam heeft alle examens gehaald die nodig zijn om te starten met een schakeljaar ter voorbereiding op het HBO en de universiteit.

Tot die tijd werkt hij in de horeca, op dit moment nog bij Strandpaviljoen Zuid. “Ik werk samen met aardige mensen. Toen het in de zomer zo druk was, zeiden ze: ‘neem alsjeblieft even pauze, anders raken we je kwijt!’. Zijn huisgenoten bij SoZa zijn ook allemaal druk met studie of werk. Samen koken doen ze niet vaak, maar als het zo uitkomt eten ze wel gezamenlijk aan de grote tafel. “Het is geweldig om hier ook samen met Nederlandse mensen te wonen. Mijn buurman heeft me bijvoorbeeld geholpen toen ik een probleem met de verzekering had. Ja, ik heb hier al mooie vriendschappen opgebouwd.”

 * In het SoZa-gebouw naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd.


Dit verhaal maakt deel uit van een reeks portretten in De Posthoorn over de bewoners van SoZa.

Auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium
Fotografie: Esther Geradts, FishEyeProducties

Nancy VerkooijenANNA & Co