Bewoners van SoZa | Leven in vrijheid geeft ruimte voor groei

Yhshom Azeze

Yhshom Azeze

“Als kind wilde ik piloot worden,” vertelt Yhshom Azeze. “Nu wil ik mensen helpen met hun gezondheid en met ze praten. Mensen vrolijk maken kost mij geen moeite.”

Yhshom woont in SoZa*, het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, pal naast Den Haag Laan van NOI. Met de trein heeft hij al veel plekken in Nederland bezocht. ‘’Ik heb mooie steden gezien, maar Den Haag is de mooiste!” Yhshom is klaar met zijn Nederlandse lessen en gaat verder inburgeren. ‘’Daar hoort het kiezen van een goede studie bij en veel praten met Nederlandse mensen.’’

“Vijf jaar geleden wilde ik veiligheid en vrijheid vinden,” vervolgt Yhshom. “Daarom ben ik uit Eritrea weggegaan, ben ik door de woestijn en over zee gevlucht. Als je in vrijheid leeft, kun je aan groei denken. Ik wil studeren, maar ik wil ook het goede kiezen. Misschien word ik verpleegkundige, omdat ik graag met mensen werk.” Over het wassen van patiënten twijfelt Yhshom: “In Eritrea doen familieleden dat. Voor mij is dat normaal. Mijn oma heeft voor mijn moeder gezorgd en nu zorgt mijn moeder voor haar. Als mijn oma naar het ziekenhuis moet, wassen wij haar.”

Tegelijk zegt Yhshom: “Als ik iets leuk vind dan boeit het mij niet wat andere mensen zeggen. En als je iets leert, is dat nooit voor niets. We leven nu en daarom moet je nu dingen doen.” Datzelfde gevoel heeft Yhshom over de ontwikkeling van SoZa en de plek waar het gebouw staat. Onlangs nam hij deel aan een brainstorm met buurtbewoners over de toekomst van SoZa na 2023. “De deelnemers kozen voor samenleven in de buurt met mensen van verschillende leeftijd en afkomst. Dan denk ik: als je dat wilt, dan moeten we nu beginnen, niet nog vijf jaar wachten!”

* In het SoZa-gebouw leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd. 

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks portretten in De Posthoorn over de bewoners van SoZa.

Auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium
Fotografie: Esther Geradts, FishEyeProducties

Guest UserANNA & Co