Bewoners van SoZa | Shinen in SoZa

Shalini

Shalini

“Sinds ik hier woon is er heel veel gaan schuiven. SoZa* heeft me gered,” zegt danseres, actrice, zangeres en vocal coach Shalini.

“Het afgelopen jaar ben ik vijf keer verhuisd omdat ik me nergens thuis voelde. En verlangde ik zo naar zelfstandig wonen. Ik heb gehuild van opluchting toen ik de sleutel van mijn kamer hier kreeg.” Shalini is opgegroeid in de Hindoestaanse gemeenschap van Den Haag: “Wat andere mensen zullen zeggen, is in onze cultuur heel belangrijk. Ik probeer mijn leven hier niet meer door te laten bepalen. Wonen in SoZa hoort daarbij, ook al vinden mijn familie en sommige vrienden me ‘rebels’.”

Shalini deelt samen met statushouders en andere jonge Hagenaars een woonunit voor acht personen. “Het voelt alsof we familie zijn. Met de mensen uit Afghanistan en Iran heb ik vanuit mijn eigen cultuur veel gemeenschappelijks. En van de anderen leer ik juist nieuwe dingen. Statushouders vertellen niet altijd wat ze hebben meegemaakt, maar soms zie je iets in iemands blik. Dit helpt me mijn eigen problemen te relativeren. Er is onderling veel respect. Als er iets met schoonmaken niet goed is, wordt er gewoon over gecommuniceerd.”

“We houden wel van andere muziek,” vervolgt Shalini lachend. “Elke vrijdag zing ik samen met een vrouwenkoortje in de badkamer.” Naast haar werk als zangeres en Zumba-docent ontwikkelt Shalini zich steeds meer als danseres en coach voor andere vrouwen: “Ik ben gestart met ‘Shining with Shalini’. Hiermee wil ik door samen te bewegen, vrouwen inspireren om op te gaan staan, hun routine te doorbreken en te gaan doen waar hun ogen van gaan twinkelen. Rogier, mijn buurman in SoZa, helpt me met de website in ruil voor dansles.”

 * In het SoZa-gebouw naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd.

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks portretten in De Posthoorn over de bewoners van SoZa.

Auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium
Fotografie: Esther Geradts, FishEyeProducties

Nancy VerkooijenANNA & Co