In ANNA & Co | 
Meet The Night Barber

Richard Morris, The Night Barber

Richard Morris, The Night Barber

Iedere maandagavond vanaf 18.30 uur klinkt er een fijn muziekje door de gangen van ANNA & Co. De deur van PitZtop staat wijd open. The Night Barber knipt en scheert er statushouders: voor niets. Lees hier het inspirerende verhaal van Richard Morris, The Night Barber.

Het verhaal begint verrassend genoeg bij vlinderdassen. Richard ontwerpt bow ties, vlinderstrikken. Begin 2018 loopt hij binnen bij Benoah, een klasse barbier aan het Noordeinde, om hem voor zijn bow ties te strikken. Hij hoopt er een mooie display te stallen. “Wat je ook komt vragen, ik zeg ja”, grijnst Sam Capelli van Benoah als Richard over de drempel stapte. De display is een feit.Ze raken aan de praat. Richard komt uit de VS en vertelt over de blauwe maandag dat hij in een upscale barbershop in Beverly Hills werkte, lang geleden. “Wil je geen barbier worden?” vraagt Sam, “Ik kan het je leren.” De volgende dinsdag, 16 januari, gaat Richard aan de slag. Hij zegt meteen zijn baan op als docent Engels aan de Hoge Hotelschool. Om zijn vakmanschap te verfijnen nodigt hij in de avonduren zijn oud-studenten uit in de barbershop. Hence The Night Barber.

In de mooie augustusmaand van 2018 stapt Richard binnen bij Domo Eclectica, een galerie in Den Haag. Weer om zijn bow ties onder de aandacht brengen. Het klikt met eigenaresse Mariella. Hij vertelt over zijn avonturen als barbier en zij grapt: “Een kappersstoel hier, dat lijkt me wel wat. Dan kunnen de heren geknipt worden, terwijl de dames rondkijken.” Mid september staat de stoel er.

Lang verhaal kort. Den Haag FM vraagt hem het radioprogramma ‘Dutch Buzz Radio’ te presenteren. Hij lanceert een super concept: ‘Real people of The Hague’. Zo interviewt hij Emmylou Aben van PitZtop, die hem vertelt over haar werk en de statushouders die in het SoZa-pand wonen. Hij is opnieuw geïnspireerd en plaatst ook daar een kappersstoel. Wereldburger Richard weet namelijk hoe het is om je leven op te bouwen in een nieuw land:

“Als je opnieuw begint, in een nieuw land, dan moet je jezelf opnieuw vormgeven. Er gaat niks boven goed geknipt en mooi geschoren zijn om je eigenwaarde terug te vinden. Dat is wat wij willen brengen. Wij willen mensen zich weer mens laten voelen.”

Nu leidt Richard een jonge statushouder op tot barbier. Hij noemt het a guilty pleasure. “Stiekem leer ik veel meer van deze jonge mensen, dan andersom”, knipoogt hij.

Auteur: Ilona Labree

Ilona Labree