Bewoners van SoZa | Akam Basim wil mensen helpen

Akam Basim

Akam Basim

"De oplossing voor onze multiculturele stad Den Haag is solidariteit," benadrukt Akam Basim. "SoZa is een voorbeeld van hoe mensen van verschillende nationaliteiten en culturen met elkaar kunnen samenleven," zegt hij over zijn woonplek in het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Den Haag - In het gebouw van het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa) naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd. Akam vertelt hoe hij zich vanuit zijn basis bij SoZa wil inzetten voor de Nederlandse samenleving. "Ik ben geboren in West-Iran. Mijn ouders waren links activistisch en geloofden niet dat in religie de antwoorden voor de maatschappij lagen. Ik heb niet in een roman over armoede gelezen, ik heb het meegemaakt. Vanaf mijn vijftiende ben ik allerlei socialistische boeken gaan bestuderen. Volgens mij is het socialisme de oplossing voor maatschappelijke problemen als honger en ongelijkheid. Maar als je pijn hebt aan je knie ga je naar de huisarts, niet naar een politicus. Ideologie alleen is niet genoeg om alle problemen op te lossen." Het is Akams droom om psycholoog te worden. "Ik wil mensen helpen om een beter leven op te bouwen."

Haags Hogeschool

Akam deed een schakeljaar op de Haagse Hogeschool en gaat daar ook zijn propedeuse halen. Daarna wil hij zijn master doen aan de universiteit van Leiden. ''Aan de ene kant leer ik, aan de andere kant geef ik," vertelt hij over de fase waarin hij nu zit. ''Klasgenoten komen bij me met hun problemen en ik probeer ze te stimuleren om meer zelfverzekerd te zijn. Mijn huisgenoten in SoZa helpen me met studeren en ik leer hen koken.''

Stage

Akam is op dit moment bezig met de studie 'Social Work' en loopt stage bij buurthuis Mandelaplein: "Ik wil graag mensen helpen. Mensen die schulden hebben, zich eenzaam voelen of mensen met verstandelijke beperkingen."

Dit verhaal maakt deel uit van een reeks portretten in De Posthoorn over de bewoners van SoZa.

Auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Fotografie: Esther Geradts, FishEyeProducties

Ilona Labree