Bewoners van SoZa | Ibrahim Deraz verbindt met sport

Ibrahim Deraz

Ibrahim Deraz

"Met sport wil ik verbinden",  vertelt sportcoach Ibrahim Deraz in de ruimte die hij huurt in SoZa. In het voormalig gebouw van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naast station Den Haag Laan van NOI leven statushouders en jonge Hagenaars samen en zijn sociaal geëngageerde bedrijven en innovatieve startups gevestigd.

Den Haag - Er staan in de ruimte van Deraz verschillende fitnessapparaten en er zijn gewichten en touwen om mee te trainen. "Het liefste sport ik buiten om kennis te maken met de buurt. Drie keer per week doe ik een bootcamp met statushouders die hier wonen." Soms stellen mensen op straat vragen: "Ik reageer altijd rustig en beleefd in het Nederlands en nodig ze uit om mee te doen." Hoewel Ibrahim zelf nog maar drie jaar in Nederland is, laat hij de jongeren van SoZa hiermee zien hoe ze contact kunnen maken.

Vrijheid

Als personal trainer kwam Ibrahim via één van zijn klanten in contact met Esther Geradts, programmamaker bij SoZa. Zij vroeg hem een plan te schrijven voor de jongeren die in SoZa wonen, omdat sporten leuk en gezond is én bovendien een taal die iedereen spreekt. In de praktijk biedt Ibrahims programma zoveel méér: "Ik leer de statushouders over discipline, op tijd zijn, afspraken nakomen en ik stimuleer ze om Nederlands te praten en te studeren. Ook laat ik ze zien dat ze hier de vrijheid hebben om te kiezen. Sommige subsidies zijn zonde van het geld omdat er vooraf niet aan de doelgroep is gevraagd 'Wat wil jij?'."

Blij verrast

Het is Ibrahims droom om de klanten die hij als personal trainer begeleidt nog meer te mixen met de bewoners van SoZa: "Ik wil dat ze allemaal vrij kunnen sporten in deze ruimte, maar door mijn andere werk kan ik niet steeds zelf hier zijn." Daarom wil hij de jongeren van de bootcamp-groep tegen een vergoeding en per toerbeurt gastheer/-vrouw van zijn sportzaal maken. Tegen het einde van het interview komt één van zijn klanten voor het eerst sporten in SoZa. Ze is blij verrast over de ruimte en de apparaten en het warme welkom van de bewoners. Wil je ook trainen in SoZa? Neem contact op met Ibrahim: Highfivedenhaag@gmail.com

Kijk ook eens op de website van Ibrahim: HighFiveFitness.


Dit verhaal maakt deel uit van een reeks portretten in De Posthoorn over de bewoners van SoZa.

Auteur: Lisa Koolhoven, Verhalenpodium

Fotografie: Esther Geradts, FishEyeProducties

Ilona Labree