In ANNA & Co | Geschater in Dutch Language Café

Dutch Language Cafe.jpg

Iedere woensdagavond is het een gezellige drukte in de huiskamer van ANNA & Co. Groepjes mensen zitten gebogen over spelborden, overal wordt gelachen. De huiskamer is overgenomen door Dutch Language Café. “Zo’n 20, 25 mensen komen hier om Nederlands te oefenen, op een leuke, ontspannen manier.” Aan het woord is organisator Roben (29).

“Ik had niets met taal,” vertelt Roben, “op school liet ik alle talen meteen vallen, ik kon het gewoon niet goed.” Tot hij ‘in between jobs’ voor drie maanden in Spanje neerstrijkt. Hij gaat aan de slag in een Spaans barretje. Zonder boeken, met handen en voeten, leert hij razendsnel de taal.

Het verrast hemzelf. Het kan dus wél en dat inzicht wil Roben graag delen. Terug in Nederland vraagt hij online in een expat community wie Nederlands wil leren. Hij krijgt wel 200 reacties. Rap verzint hij een plan. “Het moet leuk zijn en informeel, want dan leer je de taal het snelst”, vertelt Roben, “en zo kwam ik op spelletjesavonden en het concept Dutch Language Café.”

“Als je een Post-it op je hoofd hebt met ‘ik ben een banaan’, nivelleert dat alle verschillen”, lacht Roben. “Gewoonlijk ben je als nieuwkomer de hulpzoekende, de Nederlander weet het altijd beter. Hier niet. Ik word heel vaak ingemaakt met Memory. Moet je zien wat dat doet met het zelfvertrouwen van de ander.” Vriendschappen worden gesloten en Cupido schiet zelfs zijn pijlen in de huiskamer van ANNA & Co.

Razendsnel gaat het niveau van spreken omhoog. “Dat komt omdat ze iedere week komen oefenen”, legt Roben uit, “en we hebben twee gouden regels: 1 je móet Nederlands praten en 2 fouten maken is niet erg.” De avonden zijn gratis, Roben organiseert ze belangeloos. “Ja, hier loop ik warm voor. Mijn droom? Dat is een écht Dutch Language Café dat dagelijks open is, waar expats en nieuwkomers komen en statushouders werkervaring op kunnen doen.”

Kom je ook meespelen en Nederlands leren aan nieuwkomers? Iedere woensdagavond van 19:30 tot 21:30 in de huiskamer van ANNA & Co. Meer informatie vind je op de website van Dutch Language Café.

Roben organiseert iedere week een Dutch Language Café

Roben organiseert iedere week een Dutch Language Café

Ilona Labree