In ANNA & Co | PitZtop over ‘elkaar écht zien’

Emmylou Aben en Louk Burgers van PitZip (foto: Gabrian van Houdt)

Emmylou Aben en Louk Burgers van PitZip (foto: Gabrian van Houdt)

In ANNA & Co vind je inspirerende sociaal-ondernemers. Zij werken samen met statushouders en studenten, die in hetzelfde pand (SoZa) in woongroepen leven. Graag stellen wij je voor aan Louk Burgers & Emmylou Aben, de mensen achter PitZtop. PitZtop realiseert hospitality-community-concepten met nieuwe burgers: “Stel je een mix voor van een herberg en een broedplaats.”

Elkaar écht zien
Louk Burgers is ‘a man on a mission’. Sociaal in hart en nieren én een ondernemer pur sang. Louk heeft een oprechte interesse voor de mens. Hij vraagt door, recht voor z’n raap. Daarvan leerde hij: context heeft invloed op de persoon. Het inspireerde hem zich in te zetten voor minder begrepen doelgroepen. In gevangenissen, in de Schilderswijk, voor Marokkanen (het project ‘kakkers en kutmarokkanen’), voor zwerfjongeren, bedrijfjes in Ghana en asielzoekers. En nu zet hij zich in voor statushouders. Louk: “Let wel, je kunt talloze projecten lanceren, maar als ze niet aansluiten bij de doelgroep, komt niets van de grond. Deze doelgroep heeft één essentiële behoefte: “Kijk naar mij, zie me voor wie ik ben.” Verdiep je dus in de persoon. Wat heeft hij of zij écht nodig?”

Kernwaarden
Zijn collega Emmylou Aben is al even gepassioneerd: “Gelijkwaardigheid is daarbij een reuze belangrijke factor,” zegt ze met klem. “Het gaat hand in hand met elkaar écht zien”. De intelligente duizendpoot vertaalt ideeën naar concrete projecten. Ze vertelt over de successen. Bijvoorbeeld over de Night Barber die de statushouders iedere maandag gratis komt knippen: “Bij de kapper wordt volop met elkaar gepraat, dat zijn goede ontmoetingen. En als je bij de kapper weggaat voel je je altijd beter, het doet iets met je eigenwaarde. Nog een grote plus: een van de statushouders werkt nu samen met de barbier.” PitZtop toetst alle projecten aan een vijftal kernwaarden: veiligheid, verbinding, gastvrijheid, diversiteit en activatie. Het is de basis voor succes.

Ga gerust eens bij PitZtop langs. Louk en Emmylou vertellen je graag meer over hun projecten en hun ervaringen. En ze horen graag jouw verhaal.

Ilona Labree