In ANNA & Co | Hassan: ‘Als je doorzet, dan kom je er wel’

Hassan El Bouzidi (foto: Gabrian van Houdt)

Hassan El Bouzidi (foto: Gabrian van Houdt)

“Mijn droom is dat deze jongeren over een jaar helemaal zelfredzaam zijn. Ja, er valt nog veel te doen, maar de basis staat er”, vertelt Hassan El Bouzidi van het JIT (Jeugd Interventie Team). In SoZa wonen 90 jonge statushouders met 82 studenten samen in woongroepen. Hassan en zijn vijf collega’s begeleiden hen. Individueel, in het samenwonen én op weg naar integratie en participatie. Hassan vertelt over zijn ervaringen.

“In februari 2018 kwamen hier de eerste jonge statushouders. Ze spraken de taal niet, ze stapten in een vreemde wereld”, vertelt Hassan. “In april sloten de studenten aan. Dat is belangrijk. Het werkt namelijk niet om mensen te isoleren op afgelegen plekken. Nu spreken ze onderling Nederlands en ontstaan groepsprocessen.”

“Ze gaan samen naar buiten”, licht Hassan toe. “Zo brengt een student een jonge statushouder naar de Kringloop om dingen te kopen. De ander vraagt een teruggetrokken jongen om samen Playstation te spelen. Ze helpen elkaar met het huiswerk. De een kookt voor de ander. Een paar jongens leren Arabisch aan een van de studenten. Er gebeurt van alles in de woongroepen.”

Als Hassan terugkijkt op de afgelopen maanden, is hij tevreden. Hoopvol. “Dit verspreidt zich als een olievlek, maar je móet mensen de tijd gunnen. Ze vertrouwen je niet zomaar. Drie, vier jaar lang waren deze jongeren op de vlucht. Ze hebben letterlijk overleefd, niet geleefd. Zij hebben mensen om zich heen nodig die dat aanvoelen en herkennen. Professionals die echt naar hen luisteren. Die out-of-the-box denken en die gelijkwaardig met hen communiceren.”

Hassan kwam zelf op zijn 22e naar Nederland. Ook hij sprak de taal niet en liep tegen alle vooroordelen aan. “Ik wilde studeren. De ambtenaar destijds stuurde mij weg, zonder naar een oplossing te zoeken: ‘Nee, niks ervan, je moet gaan werken.’ Hassan liet zich niet van zijn droom afbrengen en regelde het zelf. Binnen vier weken vond hij een baan bij Humanitas, die zijn opleiding betaalde.

Hassan: “Twee dingen zijn belangrijk. 1 als je maar doorzet dan kom je er wel en 2 niet wegduiken maar meedoen.” Die ervaring geeft hij graag mee aan de jongens en meiden in SoZa.

Iedere maandag en woensdag houdt het JIT een spreekuur in de huiskamer van ANNA & Co. Hassan en het JIT organiseren daarnaast veel voor de jongens en meiden, denk aan voetbaltrainingen, taallessen, een ‘Fiets voor niets’ (eerst zelf de fiets opknappen), computerplekken in de huiskamer van ANNA & Co, fondsen voor (dure) werkkleding en community art van Favela Painting in de woonunits.

Ilona Labree