Excursie naar de Zandmotor

Het is een heerlijke, heldere na zomerse zondag, de lucht is bekleed met de typische Hollandse wolken, er staat een frisse zeebries en het zand voelt warm aan de voeten. Met een gezellig groepje van zeven mensen verzamelen we om 12.00 uur bij Beachclub Birds, want de aankomende twee uur zal Bert van Der Valk, fysisch geograaf en kustmorfoloog, alles vertellen over de Zandmotor. 

Bert begint het verhaal in het Nederlands, we zijn tenslotte hier met een groep van het Dutch Language Café. Al snel blijkt dat de termen die gebruikt worden toch iets te ingewikkeld zijn: het getij, eb en vloed, kustverdediging, de zandkering, zandbanken, schiereilanden en ga zover. We stappen over op Engels, immers is het weekend en het is wel zo leuk als iedereen het verhaal begrijpt.

We krijgen uitgelegd dat de zandmotor bedoeld is om ons te beschermen tegen het zeewater. Bert tekent de constructie in het zand: de kust die recht is, waar de golven normaal tegen aan botsen waardoor er steeds meer zand en land meegenomen wordt de zee in. De zandmotor is een door mensen aangelegd stuk zand in een soort golfvorm, die zorgt dat de golven op een andere manier kapot vallen aan land. De golven nemen zand mee het zand blijft op een bepaalde manier liggen en langzaam aan wordt er steeds een groter ‘schiereiland’ gecreëerd. Fascinerend! 

We lopen verder, trekken onze schoenen uit om door het water te lopen om op de volgende ‘eilandjes’ te komen en lopen door de lagune. Lagune? Jazeker, in Nederland hebben wij gewoon een lagune! Een lagune met warm water en bijzondere schelpen die normaal alleen in de mooie witte stranden in Azie te vinden zijn, te gek is het niet?

Na twee uur wandelen sluiten we af met een drankje, wat een heerlijke dag!

Wil jij ook meer weten over de Nederlandse cultuur en wil jij Nederlands leren? Kijk dan op Dutch Language Cafe. Elke zaterdag of zondag is er wel een typisch Nederlands uitje. 

Bedankt Bert van der Valk voor deze boeiende middag!

Ilona Labree