In ANNA & Co | Niels begeleidt jonge statushouders

Niels Driegen, casemanager

Niels Driegen, casemanager

“Een band opbouwen, vertrouwen opbouwen is alles”, vertelt Niels Driegen. Niels begeleidt de statushouders in SoZa. Hij is casemanager vanuit gemeente Den Haag. Zijn rol is de jongeren welkom te laten voelen, actief te maken en te laten uitstromen. Dat betekent uit de uitkering naar een studie of een betaalde baan. Dat lukt aardig: 83% had een uitkering toen hij elf maanden geleden begon, nu is dat minder dan 50%.

“Ik houd ervan om de gezichten achter de cijfers te laten zien. Om vanuit de uitvoering advies te geven aan beleidsmakers”, vertelt Niels, “Er zijn zoveel verhalen om trots op te zijn, ik kan je er wel dertig vertellen.”

Zo is er de Syrische Salam, een van de eerste jongens die hij begeleidde. Salam sprak in februari nog geen woord Nederlands. Acht maanden later haalde hij al taalniveau B1. In Syrië studeerde hij geologie en hij wil in Nederland graag verder studeren. Niels belde stad en land af, maar de universiteit bleek een stap te ver. Nu volgt Salam een schakeltraject, waarmee hij straks naar de Haagse Hogeschool kan. “Salam is heel positief en doet ook veel voor ons. Hij helpt events te organiseren en is een aanspreekpunt voor andere jongeren. Dat is fijn. Je moet voorbeeldfuncties hebben in zo’n club.”

Salams broer, Kinan, wil ook studeren maar hij heeft pech. Hij is 30 jaar en dan krijg je geen studiefinanciering meer. Niels vond de oplossing. In Nieuwsuur hoorde hij over de codeerschool in Amsterdam. “Dat is peer-to-peer onderwijs: je wordt opgeleid door programmeurs. Binnen een half jaar groei je naar een betaalde baan.” Niels regelde het. Kinan gaat in februari van start met de eerste tests.

Dan is er de altijd vrolijke Yhshom. “Hij komt uit Eritrea en dat is een heel hechte gemeenschap. Wie zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, ligt uit de groep”, legt Niels uit. “Yhshom volgt desondanks zijn eigen weg. Hij spreekt goed Nederlands, volgt een opleiding elektrotechniek en werkt bij een restaurant.” Ook Yhshom doet veel voor Niels, SoZa en de bewoners.

“Ik ben een groot voorstander van groepslocaties”, vertelt Niels. “Als mensen alleen wonen, leren ze geen Nederlands en raken ze geïsoleerd. Hier signaleren we problemen snel, we kunnen meteen ingrijpen. Die intensieve begeleiding helpt de jongens en meiden vooruit. Ze kunnen hun toekomst gaan bouwen en dat is waar we het voor doen.”


Niels Driegen woonde en werkte twee jaar lang in Sudan. Hij interviewde er partners van met name Eritrese vluchtelingen in het kader van gezinshereniging. Hierdoor kent hij ook de Eritrese samenleving goed. Terug in Nederland zette hij zich in voor VluchtelingenWerk Nederland en voor Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs. Sinds januari 2018 begeleidt Niels de jonge statushouders in SoZa Den Haag.

Ilona Labree