Bewoners van SoZa | Talentvolle Solomon zoekt zijn weg

Solomon Geberemedhin (foto: Esther Geradts, Fisheye Productions)

Solomon Geberemedhin (foto: Esther Geradts, Fisheye Productions)

Achter de naaimachine is een jongen geconcentreerd aan de slag, Zijn naam is Solomon, hij is 19 jaar. Ieder vrij moment is hij in het naaiatelier van Mijn Buuf te vinden. Daarvoor hoeft hij maar een paar trappen af te dalen, naar ANNA & Co, de broedplaats voor sociaal ondernemers in SoZa. Solomon woont met andere jonge statushouders en studenten in SoZa.

“Ik vind het heel leuk om dingen te kunnen maken,” vertelt Solomon Geberemedhin. “Een paar weken geleden speelde ik air-hockey bij ANNA & Co en zag ik Petra Van Mijn Buuf achter de naaimachine. Ik heb haar gevraagd of ze me het wilde leren.” Het antwoord was ja en ze gingen meteen aan de slag. Het eerste wat Solomon maakte was een tas: een blauwe shopper. En dat pakte best goed uit voor zo’n eerste keer.

Snel van begrip
Solomon blijkt talent te hebben. Hij hoeft maar één keer te kijken en dan begrijpt hij wat hij moet doen. De derde tas die hij maakt ziet er prachtig uit: geel met blauwe stippen en goed afgewerkt. Daarna mag hij hoezen voor kussens maken. Dat is niet eenvoudig, het is patchwork en er gaat een rits in, maar het lukt hem. Nu is hij klaar voor de volgende stap: Solomon leert laptop-tasjes maken.

Kleding repareren
“Andere jongeren willen nu ook leren naaien. Het is heel fijn als je zelf dingen kunt maken,” vertelt Solomon. Met nog maar twee weken ervaring achter de naaimachine, geeft hij al les aan de jonge bewoners van SoZa. Hij leert ze kleding te repareren. “Het is leuk om anderen te helpen en blij te maken, daar word ik zelf ook blij van.”

Eigen weg vinden
Veertien jaar was Solomon toen hij Eritrea ontvluchtte. Zijn broertje, zusje, vader en moeder zijn daar nog. Hij mist ze verschrikkelijk, maar het is niet anders. Hij doet zijn best om hier zijn weg te vinden. Zo is Solomon op zoek naar een baantje in een restaurant of een winkel. Het maakt hem niet uit wat: “Ik werk hard en ik leer echt snel.” Solomon staat graag voor anderen klaar, daarom wil hij straks ook een opleiding in de zorg doen. “Of misschien wordt het toch een eigen naaiatelier,” knipoogt hij, “daarmee kan ik anderen ook helpen.”

Kom langs!
Kom gerust eens langs in ANNA & Co, de ontmoetingsplek voor ondernemers, statushouders, studenten en andere stedelingen. Je vindt ANNA & Co, en dus ook Mijn Buuf, aan de Wilhelmina van Pruissenweg 55 in Den Haag (SoZa Ingang Noord), vlakbij station Laan van NOI.


Foto: Esther Geradts - Fisheye Productions
Tekst: Ilona Labree - Labree & Co

Ilona Labree