Wool for Warmth | Hoe een bolletje (wol) kan rollen....

wool02.jpeg

In ANNA & Co vind je een heel bijzonder project. Wool for warmth heet het. De enthousiaste, doortastende Canadese Cathy lanceerde het project. De challenge noemt ze het zelf, want ze is ambitieus. Haar doel is alle daklozen in Nederland van sjaals en mutsen te voorzien. Dankzij Cathy laten op dit moment maar liefst 500 breisters de breinaalden tikken voor Wool for Warmth.

Wol, wol en nog eens wol
“2,5 jaar geleden overleed een heel lieve vriendin, die van breien hield”, vertelt Cathy. “Haar man gaf me 9 vuilniszakken met wol. Doe er iets goed mee, zei hij, dat zou ze graag willen.” Op Facebook postte Cathy een bericht: ‘Wie wil er met mij breien voor daklozen?’ Ze kreeg heel veel reacties. “Ik stuurde iedereen wol voor een sjaal en in twee jaar hebben we 150 sjaals en mutsen gebreid. Toen ik die naar de nachtopvang bracht, was de stapel binnen vijf minuten weg. Gelukkig kreeg ik van alle kanten wol voor meer sjaals. Veel zelfs. In april las de zoon van de pas overleden eigenaresse van de Breikorf mijn oproep. Hij bood me de hele inventaris van de Breikorf gratis aan.” 

Het bolletje rolt verder en verder
Wool of Warmth heeft nu al ruim 1200 sjaals en mutsen gebreid. Hoe dat kan in zo’n korte tijd? In juni opperde één van de breisters het idee om een breiclub te starten. Dat was een gouden idee. Twintig dagen later waren er 42 breiclubs en binnen drie maanden 70, alleen al in de regio Den Haag. Dat brengt het aantal breisters voor Wool for Warmth op 500. Het merendeel is boven de 70 jaar. “Eenzame oudere vrouwen helpen de daklozen, dat is mooi toch?”, glimlacht Cathy. “En we doen meer. Zo is er hier in ANNA & Co de breiclub, die we samen met Dutch Language Café lanceerden: het taal-brei-café. We oefenen de Nederlandse taal met nieuwkomers en breien voor daklozen. Dat is twee-in-één. De eerste keer kwamen al 22 mensen breien: 3 kinderen, 6 mannen en 13 vrouwen. Daar zijn we trots op.” 

Zijn er nog toekomstdromen?
“Ja, nou en of, we willen voor alle daklozen in Nederland breien. Daarom gaan we heel veel mensen warm maken voor het breien. Eén van de ideeën is om een multicultureel breifestival te organiseren. Dat is geïnspireerd op de Heavy Metal Knitting Contest in Finland, waar we in juli aan mee deden, heel leuk. En op 13 juni 2020 is het Wereld Breidag. Dan hopen we een wereldrecord neer te zetten: de meeste breisters op één plek. Dat betekent dat we 5.000 breisters nodig hebben.” Cathy knipoogt: “Doe je mee?” 

Brei je mee? Neem contact op met Cathy.

Tekst: Ilona Labree, Labree & Co



Ilona Labree